keskiviikko 30. elokuuta 2017

#1-Even ensivaikutelma

En ole kuullutkaan aikaisemmin mitään kirjasta tai kirjailijasta, ennen kuin Julia ehdotti, että lukisimme sen. Hän kertoi lyhyesti kirjailijan olevan Pellosta kotoisin ja kirjan kertovan pienen lappilaisen kylän elämästä. Sen perusteella, ymmärrän Julian kiinnostuksen kirjaa kohtaan, itselläni ei juuri ole mitään erityisiä odotuksia; "kirja siinä missä muutkin". Tietenkin kirja herättää minussa kiinnostusta, sillä se kertoo lappilaisen kylän elämästä ja koska olen itsekkin "lappilainen" odotan innolla, että pääsen lukemaan siitä. 
Aukaisen ensimmäisen sivun ja totean jo päässäni "Mitä ihmettä?", muutaman rivin luettuani ymmärrän kyseessä olevan runo. Kirja alkaa kahden sivun mittaisella runolla, en ole kovin innoissani siitä. Kolmannella sivulla  alkaa itse tarina. Tarina alkaa runsaalla luontokuvauksella, pidän siitä, sillä se helpottaa minua luomaan mielikuvaa miljööstä ja tapahtumien paikasta. Seuraavalla sivulla kiinnitän huomioni kirjassa käytettyyn murteeseen. En yleensä tykkää lukea kirjoja, jotka ovat kirjoitettu niin selvästi tietyllä murteella. Yleiskieli on minulle mieleisempää luettavaa, ehkä pienellä vivahteella jotain murretta. Mutta toisinaan pidän siitä, miltä tämä murre kuulostaa päässäni, sitä lukiessani. Olen kuullut Julian käyttävän näitä murresanoja ja nyt itse lukiessani niitä, tuntuu kuin puhuisin myös kyseistä murretta. Monet sanat ovat vieraita minulle ja niiden tarkoitus jääkin vähän arvoitukseksi.
Odotan innolla tulevaa!

#1-Julian ensivaikutelma


Olin kuullut kirjasta ennen ja tiesin, että se on klassikko, jonka haluan lukea vielä.Haluaisin myös nähdä elokuvan. Kirjailija on Pellosta kotoisin ja itse asiassa Orajärveltä, joka on lähellä paikkaa jossa itse asun.Tämä herätti minussa mielenkiinnon ja ajattelin sen helppolukuiseksi ja miellyttäväksi. Tiesin, että kirjassa kerrotaan lappilaisesta kylästä ja sen elämästä. Teos on luultavasti tehty murteella? Odotan mielenkiinnolla lukemista, koska kyseessä on oman kylän miehiä. 

Luin kirjasta muutaman sivun ja minulle heräsi tällaisia ajatuksia:
- Luonto suuressa osassa?
- Runoutta, voi ei.
- Murteella kirjoitettu jee!
-Tuli mieleen, että Timo kirjoittaa Orajärvestä, kun kirjassa lukee kylän sijainnista ja Orajärveen tie kääntyy valtatien varresta "Tie sinne lähtee, jostakin länsirajan valtatien varresta." 

#7 - Runoanalyysi

Runoissa on useasti esillä nainen, joutsen ja luonto. Runoissa toistuvat siis samat elementit. Runot tuovat myös teokselle lisää ulottuvuutt...