torstai 7. syyskuuta 2017

#2- Teoksen tapahtumat, miljööt, henkilöt ja kertojat

AIHE = Timo K. Mukan esikoisromaani kertoo nuoresta perheensä ainoasta henkiinjääneestä lapsesta Martta Mäkelästä. Martta asuu Lapissa pienessä tuppukylässä nimeltään Siskonjärvi. Kirjassa seurataan nuoren Martan rakkauselämää ja seksuaalisuutta ja siinä vierellä kulkevat paheksunta ja uskonnollisuus.
JUONI = Kirjan juoni etenee siten, että koko ajan seurataan Martan aikuistumista. Martta on kaunis nuori nainen ja häntä kosiskelevat useat pojat. Martasta kiinnostuu muunmuassa Kurki-Pentti ja pyytää Marttaa hiihtoretkelle. Martta lopulta suostuu ja he menevät latoon ja siellä Martta menettää neitsyytensä. Kurki-Pentti ei kuitenkaan tunnu oikealta mieheltä Martalle, joten tämä ei hälle vaimoksi suostu. Kylään saapuu naisten naurattaja lappalainen nimeltänsä Oula Nahkamaa ja Martta iskee silmänsä tähän. Heidän välillään on kipinää ja lopulta Oula pyytää Marttaa vaimoksi. Martan vanhemmat hyväksyvät kosinnan, mutta lopulta paljastuu, että Martta on raskaana ja tästä Martan isä-Juhani vasta suuttuukin. Martta ei isästä välitä vaan tapaa Oulaa isän selän takana. Kerran Martan kotoa lähtiessä isä huomaa ja arvaa minne Martta on menossa ja lähtee kirveen kanssa perään. Juhani ajattaa lappalaisen suoraan jäälle ja Oula tippuu jäihin. Loppujen lopuksi isä tappaa itsensä ja Martan lapsen syntyessä lapsella on punaiset hiukset kuin Kurki-Pentillä, eli Kurki-Pentti onkin lapsen isä ei Oula.


PÄÄHENKILÖ = Martta Mäkelä.


SIVUHENKILÖT = Lappalainen, Kurki-Pentti, äijä (Martan isänisä), Elina, Isä-Juhani, Martan äiti, Mäkelän perheen ottopoika Hannes.


KERTOJA = Kirjan kertoja on kolmannessa persoonassa.


MILJÖÖ = Siskonrannan kylä sijaitsee Lapissa Länsi-rajalla Meän kielen alueella, jonka voi päätellä kirjan henkilöiden murteesta.


TAPAHTUMA-AIKA = Toisen maailmansodan jälkeistä aikaa.


TAPAHTUMIEN KESTO = Arvoimme kirjan tapahtumien kestoksi n. 1,5 vuotta vuodenaikoja seuraamalla Martan raskauden ansiosta.

TEEMA = Teoksen teemoja ovat esimerkiksi: kuolema, seksuaalisuus, uskonnollisuus, aikuistuminen.

#7 - Runoanalyysi

Runoissa on useasti esillä nainen, joutsen ja luonto. Runoissa toistuvat siis samat elementit. Runot tuovat myös teokselle lisää ulottuvuutt...